Met deze tips gaan je autobanden langer mee

Geschreven door Philip op . In categorie: Auto

tire-428516_640Naast alle toepassingen die op mijn website staan, zouden we bijna vergeten waar autobanden oorspronkelijk voor bedoeld zijn. Voor autorijden natuurlijk! Een goede autoband zorgt voor een goede ligging op de weg. Daarom is het belangrijk je autobanden regelmatig te onderhouden. Met de volgende tips gaan ze een stuk langer mee.

Controleer de bandenspanning

Elke maand verliezen de autobanden gemiddeld 0.2 bar aan spanning. Hoe meer druk ze verliezen, des te zachter ze worden. Rijden op zachte banden stuurt niet alleen vervelend, maar het zorgt ook voor een hoger brandstofverbruik en een minder goede ligging op de weg. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning, bijvoorbeeld wanneer je gaat tanken. De bandenspanning kan je bij de meeste tankstations gratis controleren en bijvullen.

Bij het controleren van de bandenspanning is het belangrijk dat de banden koud zijn. Na een lange autorit kan de spanningsmeter een namelijk een verkeerde druk meten. In het boekje van de auto kun je terugvinden hoeveel bar er in de autobanden hoort. Soms is het beter een hogere spanning toe te passen, bijvoorbeeld bij een zware lading in de kofferbak. Stel de meter in op de juiste spanning, schroef het dopje van het bandventiel en plaats het mondstuk van de pomp op het ventiel. Zodra de gewenste spanning is bereikt, piept de meter. Je kunt het mondstuk nu verwijderen en de dop terug op het ventiel draaien.

Controleer de banden op slijtage

Het profiel op een autoband heeft een belangrijke functie. Bij regenval zorgen de groeven ervoor dat het water wordt afgevoerd en dat de auto zijn grip op de weg behoudt. Bij gebruik zal een autoband slijten en dus profieldiepte verliezen. Met behulp van een schuifmaatje kun je de profieldiepte zelf opmeten. Wettelijk gezien mogen je autobanden een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter hebben. Zit er minder dan 1,6 millimeter profiel op, dan is het belangrijk om de banden te vervangen. Niet alleen omdat de autoverzekering niet uitkeert wanneer je als gevolg van een slecht profiel een ongeluk maakt, maar ook voor de veiligheid van jezelf en je medeweggebruikers.

Over Philip

Ik ben Philip de Haan. Ik heb veel
interesse in duurzame oplossingen
in kunst, design, fashion en living.
Mijn interesse gaat de laatste jaren
vooral uit naar het recyclen van banden.
Daarom ben ik met Zwart Rubber gestart.

Copyright © 2015