Wat gebeurd er met oude autobanden?

Geschreven door admin op . In categorie: Auto

autobanden-recyclingKoop je bij je garage een set nieuwe banden, dan betaal je daar verwijderingsbijdrage over. Net als bij andere producten waar je verwijderingsbijdrage over betaald houdt dit in dat het bedrijf waar je je nieuwe banden koopt verplicht is om je oude banden aan te nemen. Maar wat doen zij met je oude banden?

De verwijderingsbijdrage

De bandenverkopers worden gestimuleerd om de autobanden te recyclen. De stimulus zou de verwijderingsbijdrage zijn die de autobandenverkoper mag houden als hij de autobanden op de juiste manier inzamelt. Een grotere stimulus is waarschijnlijk de boete die ze krijgen wanneer de inzameling níet volgens de regels gaat. In het zogenaamde Band en Milieu besluit is namelijk vastgelegd dat bandenfabrikanten en importeurs gedwongen zijn om oude autobanden via een bepaalde procedure in te zamelen, zodat ze gerecycled kunnen worden.

De Inzameling van autobanden

De RecyBEM is het inzamelings orgaan dat ervoor zorgt dat alle oude autobanden uiteindelijk op de juiste plaats terechtkomt. Voor iedere ingeleverde oude autoband kan de autobandenverkoper een nieuwe band aanschaffen. Per jaar gaat het om zo’n 6.000.000 banden!

Recycling van autobanden

Bij recycling denken veel mensen letterlijk aan hergebruik als in dat het rubber bijvoorbeeld wordt samengesmolten en wordt gebruikt bij het maken van nieuwe autobanden. Vaker echter worden de oude banden voor hele nieuwe toepassingen gebruikt. Zo worden er rubberen tegels gemaakt van autobanden. Je kent ze wel, die zachte tegels op speelpleinen bijvoorbeeld. Ook een mooi voorbeeld van wat er allemaal met oude autobanden gedaan kan worden.

Over Philip

Ik ben Philip de Haan. Ik heb veel
interesse in duurzame oplossingen
in kunst, design, fashion en living.
Mijn interesse gaat de laatste jaren
vooral uit naar het recyclen van banden.
Daarom ben ik met Zwart Rubber gestart.

Copyright © 2015