Het tweede leven van autobanden

Geschreven door Philip op . In categorie: Overig

Meer en meer krijgen we een hekel aan het weggooien van producten. Een tweede leven of hergebruik wordt daarom toegejuicht. Waarom op de grote afvalberg storten als er nog iets leuks mee gemaakt kan worden?

Stoere producten van zwart rubber

De verwijderingsbijdrage van autobanden zijn al een stap in de goede richting. Door mensen te laten betalen voor hergebruik, wordt de bewustwording aangewakkerd. Maar vooral als er mooie producten gemaakt kunnen worden, is een autoband bijna nuttig. Werden autobanden in de vorige eeuw alleen nog hergebruikt als zwemband in het open water, tegenwoordig zijn er legio mogelijkheden voor het zwarte rubber. Natuurlijk zijn er producten die vanzelfsprekend van rubber gemaakt zijn, maar juist de onverwachte wendingen zijn leuk. Wat dacht je van een item in je woonkamer als een poef? Met een lange levensduur en een zacht kussentje wordt het al snel een uniek object. Riemen van het zwarte rubber van autobanden spreken iets meer tot de verbeelding, milieuvriendelijker kan bijna niet.

Granulaat voor een bloemenvaas

Om de banden te hergebruiken worden ze eerst vermalen tot kleine korrels. Voordeel van dit proces is dat de verschillende materialen gescheiden worden. Het rubber wat overblijft, granulaat, wordt gebruikt voor vervaardiging van tassen, kleding, bloemenvazen, prullenbakken, noem maar op. Geen paniek als je bloemenvaas omvalt, hij is onbreekbaar. Russische kledingontwerpster Violetta Litvinova heeft een hele collectie gemaakt van de draden uit autobanden. Iets minder creatief maar ook nuttig, ken je de zwarte balletjes op kunstgrasvelden? Ook dit is een manier van hergebruik, vermalen vrachtwagenbanden zorgen er voor dat het kunstgras volumineus blijft. Ook de rubberen tegels die als valbescherming bij speeltoestellen gebruikt worden of de onderlagen van sportvloeren kunnen van het gerecyclede product gemaakt worden.

Uniek en handgemaakt

Het grappige van producten van gerecycled materiaal is dat geen model hetzelfde is. Ieder product heeft zijn unieke uiterlijk. Veelal wordt een product handgemaakt wat hergebruik helemaal charme geeft. Autobanden zijn jarenlang een doorn in het oog geweest op de afvalberg. Gelukkig is daar een oplossing voor gevonden en zo krijgt een ogenschijnlijk waardeloos product toch een mooi tweede leven.

Over Philip

Ik ben Philip de Haan. Ik heb veel
interesse in duurzame oplossingen
in kunst, design, fashion en living.
Mijn interesse gaat de laatste jaren
vooral uit naar het recyclen van banden.
Daarom ben ik met Zwart Rubber gestart.

Copyright © 2015