Allergisch voor autobanden

Geschreven door Philip op . In categorie: Overig

Als uit de allergietest blijkt dat je allergisch bent voor één of meer van de drie geteste zwartrubber-toevoegingen (PPD-mix) ben je dus allergisch voor zwart rubber. PPD staat voor p-phenylenediamine, chemische verwante para-kleurstoffen. Als je eenmaal een PPD-allergie hebt, kan dit levenslang leiden tot overgevoeligheidsreacties, zelfs in toegestane concentraties.

Para-kleurstoffen
De kleurstoffen die gebruikt worden in haarverf, fotografische ontwikkelaars, in de verfindustrie, in drukinkten en in inkten voor kopieer- en faxapparaten heten para-kleurstoffen. Deze kleurstoffen worden ook toegepast in verven voor bont, leer, schoenen en veel andere producten en is het aanwezig in zwart rubber als antioxidans en vulcanisatieversneller. Als je in aanraking komt met de kleurstoffen geeft of verergert dit contacteczeem. Het is dus beter de producten te vermijden.

Autobanden
Zwart-rubber toevoegingen zitten in bijna alle producten van zwart rubber, dus ook in autobanden. Als je last hebt van deze allergie is het dus handig een paar handschoenen in de auto te hebben liggen, voor het geval je een autoband moet verwisselen. Het is raadzaam dat je katoenen handschoenen gebruikt, in rubberen handschoenen kan ook weer het zwarte rubber verwerkt zijn. Verder onderhoud of reparaties kun je beter met de nodige voorzichtigheid uitvoeren. Het zwarte rubber kan ook gebruikt zijn bij handvatten. Je moet dan niet alleen denken aan zwarte handvatten, ook bij andere donkere kleuren is zwart rubber gebruikt. Ook de slangen van tankstations vormen een gevaar.

Contacteczeem
Allergische contacteczeem ontstaat dus als je een allergie hebt voor een bepaald product. De stoffen waarvoor je allergisch kunt zijn worden ook wel allergenen genoemd. Een dergelijk allergie ontwikkelt meestal niet meteen, het wordt ontwikkeld aan de hand van de hoeveelheid contact dat je hebt met die bepaalde stof. Soms ontstaat dat in weken, soms pas in jaren. Contacteczeem ziet eruit als elk ander eczeem: de huid is rood, schilfert en er ontstaan bultjes of blaasjes. Soms ontstaan zelfs grote blaren. Het ergste van eczeem is misschien nog wel de jeuk. Een allergie voor PPD kan soms betekenen dat je bepaalde beroepen niet meer kunt uitvoeren, dus als je werkt in een autogarage of bij een tankstation kan dat zeker problemen geven.

Tags: ,

Over Philip

Ik ben Philip de Haan. Ik heb veel
interesse in duurzame oplossingen
in kunst, design, fashion en living.
Mijn interesse gaat de laatste jaren
vooral uit naar het recyclen van banden.
Daarom ben ik met Zwart Rubber gestart.

Copyright © 2015