5 mode items gemaakt van autobanden

Geschreven door Philip op . In categorie: Auto, Mode

nascar-332136_640Autobanden zijn een probleem op de afvalberg. Alleen al in Nederland schijnen zeven miljoen banden per jaar niet meer aan de voorschriften te voldoen waardoor ze worden afgedankt. Sinds een aantal jaren is er geregeld dat minimaal 20% van deze autobanden op de een of andere manier hergebruikt worden. Maar dat kan meer, want behalve toepassingen als hergebruik door het loopvlak te vernieuwen, in speeltuinen, als stootkussens of in de landbouw om het hooi op zijn plek te houden, kan het materiaal van autobanden prima gebruikt worden voor het vervaardigen van hele andere producten. En zo zien we de autobanden zelfs veelvuldig in de mode terugkomen. Een riem is de meest voor de hand liggende accessoire van het zwarte rubber, maar er is meer.

Niet rijden maar lopen

Eigenlijk is het schoenenmerk Dr. Martens een voorloper van de recycling. Zo gaat het verhaal dat de fabrikant in de Tweede Wereldoorlog schoenen ontwierp van oude autobanden. Natuurlijk was dit vooral omdat het materiaal dat normaal gesproken voor schoenen gebruikt werd niet voorradig was, maar feit is dat de schoenen een stoere uitstraling hadden. Nu nog zijn er schoenenfabrikanten die het materiaal gebruiken voor hun nieuwe collectie. Uiteraard is de insteek verandert, nu wordt het materiaal gebruikt omdat er anders een milieuprobleem ontstaat.

Schoenenfabrikant Timberland heeft enige tijd geleden een overeenkomst gesloten met een fabrikant van autobanden. Nog dit jaar komen er schoenen op de markt, die gemaakt zijn van gerecyclede autobanden. Dit initiatief is voor beide fabrikanten slim: niet alleen wordt het materiaal gerecycled, ook zal het meer waard worden omdat het meerdere toepassingen krijgt. Een win-winsituatie voor de autobanden.

Een autoband om je nek of arm

Geen vrouw had het jaren geleden kunnen bedenken, maar een ketting van afgedankte autobanden is een lust voor het oog. Door reepjes te gebruiken, al dan niet gekleurd, door stukjes autoband te combineren met kralen of door rolletjes te maken van stukjes autoband ontstaan grillige vormen. De kettingen zijn volumineus en prima geschikt voor alledag, maar ook voor bij een feestelijke outfit. Wedden dat je complimenten krijgt, zeker als je zegt dat je hiermee een klein deel van een milieuprobleem opgelost hebt. Natuurlijk kunnen er niet alleen kettingen gemaakt worden van autobanden, ook bijvoorbeeld armbanden en oorbellen van het rubber zijn een aanrader.

Voor de sier

Sjaals van autobanden zijn niet gemaakt om je in de winter warm te houden, laten we eerlijk zijn, daar is het materiaal niet voor geschikt. Maar als siersjaal doet een stuk autoband het prima. Het mooie is dat het rubber redelijk in vorm blijft, waardoor je een sjaal vooraf kunt vormen. Een sjaal gemaakt van autobanden zit altijd goed. En als je hem combineert met een warme wintersjaal, is hij toch lekker warm. Ook sierkragen kunnen prima van een autoband gemaakt worden.

Opvallende hoed

Ook hoeden en maskers kunnen gemaakt worden van afgedankte autobanden. Toegegeven, sommige van de maskers zijn niet voor elke gelegenheid geschikt, maar opvallen doen ze zeker. Een hoed van autobanden is een sieraad voor je hoofd en geeft je een stoere uitstraling. Grote kans dat er nog lang nagepraat wordt over jouw verschijning. Er zijn ook hoedenmakers die hoeden maken van de draden van autobanden.

Om een verzameling bij je te dragen

Tot slot de tas. Veel vrouwen gaan de deur niet uit zonder hun tas. Wat ze er allemaal instoppen is voor veel mannen een mysterie. Tassen gemaakt van oude autobanden zijn stoer, hebben een verweerde uitstraling en zijn nog reuze handig ook. Voor tassen van autobanden wordt meestal gebruikgemaakt van een binnenband van een vrachtauto. Dit materiaal lijkt zo veel op leer, dat het dezelfde toepassing kan hebben.

Een binnenband is sterk, maar zeker ook soepel. Binnenbanden zijn vaak voorzien van stempels of soms zelfs plakkers waardoor elke tas nog uniek is ook. Tassenmakers passen vaak ook details en kleuraccenten toe, waardoor een tas van oude autobanden echt een accessoire is. En als de toepassing veel op leer lijkt, kunnen we wel verwachten dat er nog veel meer accessoires ontworpen gaan worden. Het is immers een materiaal dat veelvuldig voorhanden is.

(Veel inspiratie kwam van boefenkunst.nl

Producten gemaakt van gerecyclede autobanden? Het kan!

Geschreven door Philip op . In categorie: Mode, Wonen

Mensen worden steeds meer bewust van het ‘groene’ leven. Het milieu neemt een steeds belangrijkere plek in. Met de komst van de nieuwste hype kunnen auto’s ook helpen bij het zorgen voor een betere milieu. Hoe? Met gerecyclede autobanden natuurlijk! Met de komst van een nieuwe webshop worden we geïntroduceerd in de wereld van recyclede producten.

Autostoel – gemaakt van gerecyclede auto-onderdelen

Een autostoel is één van deze producten. Gemaakt van gerecyclede auto-onderdelen is het een ontzettend stevig en comfortabel product geworden. Opvallend genoeg blijkt de autostoel comfortabeler te zijn dan traditionele autostoelen. Het is mogelijk om deze autostoel zelf na te maken. Dit is echter wel erg lastig. Let dan wel op dat je zorgt voor de juiste zachte materialen om in de stoel te stoppen. 

Over Philip

Ik ben Philip de Haan. Ik heb veel
interesse in duurzame oplossingen
in kunst, design, fashion en living.
Mijn interesse gaat de laatste jaren
vooral uit naar het recyclen van banden.
Daarom ben ik met Zwart Rubber gestart.

Copyright © 2015